2016. szeptember 21., szerda

A Zengővárkonyi Szalmamúzeum, a Tájház és a Míves Tojás Múzeum


A pécsváradi kirándulás után a Mözsi Népfőiskola tagjai tovább indultak az onnan 3 km-re fekvő Zengővárkonyra. A Pécstől 15 km-re található település a Zengő lábánál fekszik. A kicsi faluban mintaszerű a hagyományőrzés, itt csodálhatjuk meg a Szalmamúzeumot és a Tájházat és a Míves Tojás Múzeumot is.

A felvételek 2016. augusztus 4-én készültek, szintén Édesapám által.


Indulás a Szalmamúzeumba

A Szalma-Kincs-Tár fantázianevű szalmatárgy gyűjtemény 2002. március 15-én nyílt meg egy szépen felújított műemlék jellegű istálló két szintjén. A múzeum közel 600 szalmából készült, 25 országból származó kultikus-, használati-, és dísztárgy együttest mutat be.



A múzeum épülete

Zengővárkony nevezetességei....






A Szalmamúzeum bejárata


A kiállított  szalmatárgyak...










































A Tájház és a Míves Tojás Múzeum
 
A Zengővárkony néprajzi kincseit őrző tájház 1982-ben nyílt meg. A kiállítást elsősorban Császár János (1910-1987), a falu egykori tanítójának gyűjtése alapozta meg. Az első házat festett, virágozott, kék bútorral rendezték be, felvetett, mennyezetes, csöngettyűs ággyal. A ház egykori lakói és a helyi népviseletek a XX. század eleji fényképeken láthatók.

A Tájházzal közös portán áll a Míves Tojás Gyűjtemény, mely az ország első, és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás kiállításnak ad otthont. A gyűjtemény darabjai 19 ország 55 tájegységéből származnak. Dr. Nienhaus Rózsa magángyűjtő több mint 5000 darabos míves tojás gyűjteményéből mintegy 3000 darabot adott át az állandó kiállítás céljára. A vitrinekben közel 2100 alkotás látható, a további mintegy 900 díszített tojás a fióktárlókba került.

A tájház épülete



A kiállított tárgyak...









A míves tojások...









Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

6 megjegyzés:

  1. Hogy mi mindent tudnak az ügyes kezek csinálni akár a szalmából vagy a tojásból ! A szalmával készült dolgoknál láttam egy olyan szatyrot ami még nekem is volt de szerettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindegyik alkotás nagyon szép, én sem láttam egyik kiállítást sem, így jó volt végignézni a képeket.
      Örülök, hogy találtál ismerős dolgokat :-)

      Törlés
  2. Szép helyen jártak apukádék.Köszönet neki a képekért
    legalább így mi is láthatjuk.
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
  3. Mi minden keszul(t) szalmabol! De szalmakepet (pl. tajkep) nem lattam, lehet, hogy azok is ott vannak. Szivesen ellatogatnek erre a kornyekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép a környék és a kiállítás is, érdemes meglátogatni.

      Törlés