2015. június 10., szerda

Séta Györköny pincefalujában


A Simontornyai vár megtekintése utána a györkönyi pincefaluban fejeztük be a húsvét hétfői kirándulásunkat. A szépen rendben tartott 310 présház között kellemes sétát tettünk, mintha egy hatalmas skanzenben jártunk volna. Aki erre jár, annak szívből ajánlom a felkeresését.

A mintegy 1000 fős Györköny Tolna megyében található. A török uralom alatt elnéptelenedő települést elkezdték újranépesíteni.  Eleinte Ausztriából, Burgenlandból érkeztek telepesek, majd a német Hessen tartományból. A betelepülők magukkal hozták a bortermelési ismereteiket, hiszen borvidékekről érkeztek. Hét évig adómentesen termeszthettek szőlőt, és minden család saját szőlőt telepíthetett és házat építhetett Györkönyben. 

Akit érdekel, itt többet olvashat a pincefaluról.

A felvételek 2015. április 6-án készültek.


Elindultunk a pincefaluban...





Egy óriási hordó



















Az előző képen látható ház angyalos címere, közelebbről












Ez a nádfedeles ház nagyon tetszett.....











Egy borozó féle....


...és a hangulatos belseje









Tűzoltó felszerelések a pincefalu elején....




Végezetül néhány kép Györkönyről







Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű !!! Mondjon aki amit akar, a sváb falvak, vagy a német nemzetiségű többséggel rendelkező falvak jó része, még ma is rendben van tartva. Nézd meg pl. Fekedet !! És ez NEM elsősorban, vagy nem kizárólag pénz kérdése. Vagy megszokta valaki, vagy igénye van rá, hogy a portája rendben legyen - egy a lényeg, tenni kell a dolgot, nem folyton panaszkodni !

    VálaszTörlés